Szimbiózisban a testtel

Mit is jelent a szimbiózis kifejezés?  A szimbiózis két, – vagy több, – élőlény kölcsönösen előnyös együttélése. Mindkettő biztosít valamilyen, a másik túléléséhez fontos anyagot vagy körülményt. 

Régen, az erdei gyógyító emberek a természet megfigyeléséből szerezték a tudásukat.

Megfigyelték pl, hogy az őzek egy bizonyos fa kérgét rágják, mikor emésztési problémájuk van.

Ha madaraknak megsérült a szárnya, akkor kerestek egy hangyabolyt, amibe bele fetrengtek a szárnyaikat verdesve, hogy ezáltal a hangyasav fertőtlenítse a sebet. 

Végtelen ehhez hasonló jelenség figyelhető meg a természetben.

Észre vetted, hogy amikor óriási vihar pusztít, sosem szólnak arról a hírek, hogy hány erdei vad pusztult el ennek következtében? Hogy lehet? 

Nem nézik a meteorológiai jelentést. Nincsenek védett, jól felépített házaik, nem olvasnak újságot, nem néznek tévét? 

Akkor honnan származnak az előrejelzéseik? 

Vajon az ember hogy volt képes túlélni, mikor még a természetben élt? A testünk, mint anyagi megnyilvánulása lényünknek a természethez kapcsolódik. 

Testünk végtelen sok információval rendelkezik a minket körülvevő világról. Vajon mennyit vagyunk hajlandóak ebből tudomásul venni?

A szimbiózisban működés csodálatosan megfigyelhető várandós nőknél. A várandósság elején megjelenik az “álomkór”. Semmi másról nincs szó, mint hogy a testünk egy gigászi munkában van. Épp egy emberi teremtmény megalkotásában van.

Gondoljunk csak bele, ha ez mind a mi elménk irányítása alatt kellene, hogy zajlódjon.

“Huhh, no, akkor szaporítsuk a sejteket megfelelő módon, és ütemben, szív sejtecskék, akkor el is kezdhetne pulzálni, de közben meg már a gerincre is figyelni kéne, agy, fej, végtagok, belső szervek, hopp, a vese kimaradt, jajjj…..” 

Nos, hál ‘istennek a testünk elvégzi a feladatot, cserébe annyit kér, hogy pihenj, aludj, ne terheld mással, hadd dolgozzon. 

Aztán ott van a kívánósság. A tested pontosan jelzi azt is, hogy milyen táplálékra volna szüksége a magzatodnak, illetve saját magadnak, mert a magzat elveszi, ami neki kell, hiány nálad keletkezik, de ez így is van rendben, hiszen Te tudod megcselekedni a pótlást.

Aztán ott van a “túlérzékenység”. Erre mondják, hogy azok a fránya hormonok. Emlékszem, mikor várandós voltam egy átlagos napi híradó is megríkatott minden nap.

A hormonok? A frászt! A test jelzi, hogy most nem alkalmas befogadni semmilyen terhelő, fájdalmas, bosszantó félelmet keltő információt. Máskor sem kellene, de ilyenkor a test nyomatékosítja ezt az információt.

 • Mit jelent ez az egész? Azt hogy a testünknek is van ébersége! Temérdek információval rendelkezik, amit a maga módján és a maga lehetőségei szerint kommunikál velünk. 
 • Hogy mi a módja és lehetőségei, az már bizony rajtunk is áll. Hajlandóak vagyunk meghallani a testünk üzeneteit? Ahhoz, hogy képesek legyünk erre, kapcsolatban kellene lennünk a testünkkel.
 • Hogyan lehetünk kapcsolatban a testünkkel? Például, ha folyamatosan kérdésben vagyunk. Testecském, mivel járulhatok hozzá ma a jólétedhez, örömödhöz, egészségedhez?

Játszunk egy picit. Nézzünk egy egyszerű fejfájást. Az elménknek egyszerűen igénye a magyarázatgyártás. Általában egy fejfájásra is hamar találunk magyarázatot. Frontérzékenység, nem ittam elég vizet, biztos felment a vérnyomásom, sorolhatnám tovább.

Tágítsuk kicsit ki a képzelőerőnket és játszunk ezzel még.

Ha mondjuk front érzékeny vagy, mi van, ha a testednek képessége van az időjárás változást előre érzékelni? Ez egy olyan képesség, ami korábban egy egész törzsi közösség életét óvta, szolgálta.

Mostanra már nincs szükség erre, hisz mindenféle műszerek, eszközök helyettesítik, de ettől még a képesség megmaradt és a testünk szeretné ezt kommunikálni. 

Mivel nem figyelünk rá, nem észleljük, ezért nem nyugtázzuk, így a program fut a háttérben és a testünknek nem marad más kommunikációs mód, mint a fájdalom. Ha elismered a képességet, olyan, mintha felfedeznél egy háttérben futó programot, ami eddig inkább csak zavart keltett. 

Eldöntheted, vagyis van választásod, hogy szeretnéd-e használni, vagy inkább kiikszeled. 

Mit tehetünk ehelyett? Kezdjünk el kérdezni! Mi ez? Mit tehetek vele? Meg tudom változtatni? Ha igen, hogyan tudom megváltoztatni? A kérdés, éberré tesz bennünket. Segít újra kapcsolódni és szimbiózisba kerülni a testtel.

Előfordulhat az is, hogy pontosan tudjuk mire volna szüksége a testünknek. Mást enni, mást inni, többet pihenni, többet mozogni, de mégsem adjuk meg neki. 

Kihasználjuk, kizsigereljük és egy ponton a testünk is azt mondja, “akkor b@szódj meg!”, és innen egyre rosszabbul érzed magad a testben. 

A viszonyotok megromlott. Se Te nem kapcsolódsz, se a tested már nem kapcsolódik. Honnan tudhatod, hogy ez van? Hogy rosszul érzed magad benne és a tested is rossz állapotban van. 

 • A test a lélek temploma. Olyan a templom, amilyen a gyülekezet. A te templomod gyülekezete, a lelked. 
 • A test végtelen öröm és játék forrása is lehet! Van kedved velünk elindulni ennek felfedezésében? Van kedved újra kapcsolódni és szimbiózisba kerülni a testeddel?

Szimbiózisban a testtel kurzus.

A kurzus témái:

 • Mit jelent kapcsolatban lenni a testtel?
 • Hogyan teremthetünk kapcsolatot a testtel?
 • Mi teremthetek a testemmel?

A kurzus célja:

 • Több könnyedséget adjon a testednek és Neked! 
 • Képes legyél változást generálni. (Gyógyulni, fogyni, hízni)
 • Éberséget a testtel, hogy mi működik Neked.
 • Táplálóbb együttműködés a testtel.
 • Varázslójává válni a testednek.

Neked szól ez a kurzus, ha

 • Szeretnéd jobban élvezni a tested.
 • Szeretnél változást a testeddel (gyógyulni, fogyni).
 • Szeretnéd a testeddel való kapcsolatot újra építeni.
 • Szeretnéd érteni a tested nyelvét, amin kommunikál veled.
 • Szeretnéd szeretni a tested, de tényleg.

A kurzuson elsajátíthatsz egyszerű, gyakorlati eszközöket. Új nézőpontokat kaphatsz, mely egy totális új valóságot teremthet Neked. Kapcsolódhatsz másokhoz, mely hozzájárulásokat adhat Neked és a testednek a változás generálásához és hozzájárulás lehetsz Te magad is mások változáshoz

Addig is, ha van kedved kipróbálhatod, hogy mi történik, ha minden nap néhány egyszerű kérdést intézel a testednek:

 • Mi az, ami ma a legtáplálóbb lenne számomra?
 • Ha igazán kedves lennék a testemmel, mit tennék, mit adnék neki?
 • Milyen hozzájárulás lehetek ma a testecskémnek?
 • Milyen hozzájárulásokat fogadhatok ma a testemtől?

FONTOS! Ne agyalj és ne kezd el a kérdéseket megválaszolni. Engedd, hogy a kérdések kinyissák azt a teret, azt a csatornát, ahol újra kapcsolódni tudtok Te és a Tested! Csak légy kíváncsi! 🙂Figyeld a változást!